Sukukirja


Lehmosten suvun kokoontuessa Leenan päivänä 22.7.1979 Hankasalmelle ensimmäiseen sukua yhdistävään juhlavaan kokoukseen tehtiin yli 300 Lehmosen voimalla päätös kerätä Lehmosten tarinaperinne valokuvineen talteen ja tehdä sukukirja yhdessä sukututkimuksen kassa.

Jo ennen tuota heinäkuista kokousta oli Lehmosen suvun vävypoika Matti Kunelius aloittanut mittavan urakan kerätä Lehmosten sukuhistoriaa 400 vuoden ajalta. Alla Matin mietteitä Lehmosten sukututkimuksen tiimoilta.

”Ennen sitä kohtalokasta sirkkelinpyörähdystä, joka kulki oikean käteni sormien ylitse, oli kirves, saha, vasara ja kasa pihkaisia tai betonisia lautoja jokapäiväinen näky silmieni alla. Niistä perheeni elannon irti veistelin. Hikevätähän se oli sekin, mutta tämä kirjoituskone ja kaiken maailman vasenkätiset henki- ja muut kirkonkirjat alkuunsa olivat vieläkin hikevämmät.

Kirkonkirjojen lukeminen kirjaamistaan ihmisyksilöistä salaperäisine merkintätapoineen ja kiehtovaisuus Lehmosten sukuun peri voiton. Tuli tämä pari vuotta kestänyt harrastus laiskuuden voimilta valloitetuksi. Kohteena kun on ihminen, kiinnostaa se aina ja vielä enemmän elämänkulku, minkälaisten tähtien alla kukin on joutunut kulkemaan eri aikakausina”.

Toimikuntaan, jotka osallistuivat sukukirjan kokoamiseen kuuluivat:

Pekka Lehmonen, Kyynämöinen Jussi Lehmonen, Hankasalmi
Olavi Lehmonen, Kyynämöinen Hilja Lehmonen, Hankasalmi
Anita Lehmonen, Kyynämöinen Svante Lehvonen, Lahti
Siiri Friman, Vaajakoski Timo Lehmunen Pilkanmaa
Veikko Lehmonen, Jyväskylä Juhani Lehmonen, Rautalampi
Uuno Lehmonen, Jyväskylä Antti Ylönen, Säkinmäki
Matti Lehmonen, Kalkiaisjärvi Leena Ylönen, Säkinmäki
Eino Lehmonen, Hakasalmi Ritva Matilainen, Hankasalmi
Risto Lehmunen, Kinkomaa Ville Korhonen, Säkinmäki
Siiri Lehmonen, Viitasaari Helvi Heikkinen, Äänekoski
Matti Kunelius, Helsinki Martta Lehmonen, Konnevesi

Sukukirja valmistui Käpylän ammattikoulun graafisen tekniikan osan oppilastyönä vuonna 1981. Kirjaa painettiin 300 kappaletta, jotka kaikki on tätä nykyä loppuunmyyty, eikä sitä näin ollen ole saatavilla.  Suunnittelutyö uuden sukukirjan aikaansaamiseksi on kuitenkin alkanut.

Timo Lehmunen on vuosien kuluessa kerännyt mittavan aineiston Lehmosten sukuhistoriaa ja tallentanut sen valtaosin tietokoneen kovalevylle. Sari Takala Suolahdesta aloitti talven 2006 aikana sukutietojen uudelleen syötön sukututkimusohjelmaan. Näin saadaan karsittua virheet ja luotua henkilöluettelo samalla työllä. Sukututkimusohjelman tiedot saadaan siirrettyä  graafisen painon tulostuslaitteille, josta valmistuu sitten aikanaan uusi uljas Lehmosten sukukirja.