Lehmonen nimen muutoksia

Kirjoitusvirhe ja torpan nimen mukaan kirjoitetut Lehmonen

Lehmonen, torppa, talo ja sukunimi.

Hankasalmen Säkinmäen kylän Haukilammen torpasta muutti 1820-luvulla Mikael (Mikko) Heikinpoika Lehmonen, syntynyt 1790, Saarijärven Kukon kylään. Jossa kruunulle oli jäänyt liikamaita isojaossa. Tänne kruunu jakoi torpan paikkoja ja Mikko otti raivatakseen yhden torpan. Meni naimisiin Maria os. Häkkisen kanssa. Pariskunnalle syntyi 1827 tytär Eeva Mikontytär Lehmonen, myöhemmin sukunimenä Romsi. Mikko ei jaksanut saattaa torppaa valmiiksi ja joutui luovuttamaan sen toisille. Mikko etsi paikkaa mm. asui muutaman vuoden Helsingissä, mutta muutti takasin Saarijärven Mahlun kylään, jossa kuoli 1848. Taasen Mikon torppaa kutsuttiin kirjoissa Lehmonen ja sen uudet asukkaat kirjoitettiin sukunimellä Lehmonen.

*Kirjoitus perustuu Matti Kuneliuksen sukututkimukseen. (1981).

Lehmunen. 1840-luvulla kirjoitettiin Jyväskylän maalaiskunnassa sukunimi Lehmonen Oravasaaren Hyppyriäisen torpan asukkaille väärin, Lehmunen. Tapahtui, että vanha rippikirja oli kirjoitettu täyteen. Vanhempi ruotsinkielinen pappi luki kirjoitetun sukunimen ääneen, lausuen sen ruotsalaisittain Lehmunen. Uutta rippikirjaa oli aloittamassa suomenkielinen pappi ja kirjoitti sukunimen niin kuin kuuli sen. Useita kertoja pyydettiin pappia oikaisemaan sukuni, mutta kun kirjoittaja oli ”kovakorvainen”, hän ei oikaissut virhettään.

Lehvonen. Tohmajärvellä 1887 syntynyt Mikko Lehmonen muuttaa Ruskealan pitäjään ja täällä hänen sukunimensä kirjoitetaan väärin Lehvonen. Toisen maailmansodan lopussa Mikko muuttaa perheensä kanssa evakkona Padasjoelle. Mikko Lehvosen jälkeläiset asuvat Padasjoella ja Lahdessa.

Lehvonen. Hankasalmella 1865 syntyi Ville Heikinpoika Lehmonen. Hän muuttaa Tampereelle ja vuonna 1910 sukunimi kirjoitetaan virheellisesti Lehvonen. Sukua elää Tampereen seudulla ja Kanadassa.

Timo Lehmunen. Kuusankoski