Lehmoset muuttajina

Lehmoset muuttajina

Timo Lehmunen. Kuusankoski. timo.lehmunen@gmail.com

Yhdysvaltojen Delaware 1677

Varhaisin tiedossa oleva muuttaja on vuodelta 1677, Henrik Olesen Lehmoinen, sukunimi kirjoitettu muotoon Lemmens. Hän muuttaa ilmeisesti Norjan Gruen Finnskogasta Delaware joen varteen perustettuun Uusi Ruotsi siirtokuntaan. Vuosina 1640-1655 sinne oli muuttanut ruotsin suomalaismetsistä väestöä. Mukana oli myös muuttajia Suomestakin.

Lähde: S. Imonen: Delawaren suomalaiset. (1-painos 1939. 2-painos 1988)

Lähde: Gabriel Bladh – Jan Myhrvold – Niclas Persson (toimitus): Skogsfinska släktnamn i Skandinavien. Diar: 62:133.
Karlstad University Studiers 2009:58. (2009).

Uuden Seelannin muuttajaperhe 1874

Vuonna 1865 vihitään Norjan suomalaismetsissä  Elisa Larsdatter Lehmoinen (s. 1846), kotoisin Karvaistorpetin Välbergin  kylästä ja Amund Amundsen Valkoinen (s. 1841) Moldusbraatten kylästä. Vuonna  1874 vanhemmat ja lapset Carl, Anna ja Albert matkustavat Hampurista purjelaivalla Uuden Seelannin Auklandiin. Matka kestää 5 1/2 kuukautta.

Auklandissa perheeseen syntyy lapset Hjalmar, Oscar, Elsie, Aldolph, Clara ja Luise. Perhe elää englanninkielisessä  ympäristössä ja kun 1970-luvulla Auklandista  kirjoitta Noel S. Murray kirjeen, on siinä joka toinen sana suomea tai englantia. Selityksenä on, että perhe on asunut monta sukupolvea samassa talossa. Vanhat puhuvat entistä kotikieltä ja niin lapset sen oppivat kuulemalla.  Poikamies Noel Murray kyseli kirjeessään Suomen Lehmosista ja ennen kuin ehdittiin hänelle vastata käännetyllä kirjeellä, oli Noel kuollut. Auklandissa asuu edelleen Noelin veljiä ja siskoja. Täältä suku on levinnyt Austraaliaan ja Yhdysvaltoihin.

1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun suuri muutto Pohjois Ameriikkaan

1800-luvun lopussa oli seuraava  muuttoaalto suomalaismetsistä.  Muuttajia asettui mm. Yhdysvaltojen Nord Dakotaan. Sieltä oli Steve Trangrudin suku lähtöisin. Hän oli Eerikki Lehmosen vertailuparina DNA tutkimuksessa. Steve polveutuu Laukaan Peurungan Lehmosista ja Eerikki Hakasalmen Säkinmäen Lehmosista. lnternetin sivulla on selostus DNA tutkimuksesta.

Paluumuuttaja 1715

Timo Lehmunen. Kuusankoski. timo.lehmunen@gmail.com

lsossavihassa 1715 kun venäläiset hyökkäsivät Kokkolan kaupunkiin, niin siellä asui Tuomas Lehmonen vaimonsa ja kahden lapset, tytär ja poika, kanssa. Venäläiset ottivat vangiksi lapset ja veivät heidän Venäjälle. Tämän jälkeen heistä ei ole kuultu mitään.

Samana vuonna 1715 Tuomakselle ja vaimolle syntyi Maria tytär, hän elää aikuisikään ja avioitui, saaden lapsia, joiden jälkeläiset elävät Kokkola – Pietarsaari seudulla.

Kuka Tuomas Lehmonen oli. Hän asui Kokkolassa neljännessä korttelissa, jossa oli myös kaupungintalo. Tuomas oli muuttanut ilmeisesti muuttanut Ruotsista, osasi suomea ja ruotsia, kauppiaalle tärkeitä kieliä. Laukaasta muuttaneella Matti Heikinpoika Lehmosella oli Tuomas niminen poika. Usein pojan nimi seurasi sukupolvi toiseen.